Oktober

Haven i oktober

Hvad skal der laves i haven i oktober?

Selvom det gode vejr går på hæld, er der stadig rigeligt at se til i have, når kalenderen viser oktober. Inden kulden for alvor tager fat, skal haven gerne være gjort vinterklar. Det indebærer alt lige fra græsplænen, som skal klippes en sidste gang til beskyttelse af sarte planter til indsamling af frø. Derudover skal du huske, at hvis der skal nye blomster eller frugttræer i haven, så er oktober en af de mest velegnede måneder til at plante disse i.

Månedens to-do liste over de vigtigste gøremål i haven i oktober ser således ud:

 • Plant nyt, plant gammelt og plant meget
 • Beskær og tynd ud i hække, planter og buske
 • Gør græsplænen vinterklar
 • Samle frø fra dine sommerblomster
 • Klargør havedammen til kulden
 • Ryd drivhuset og gør det rent
 • Få styr på dine sarte planter og krukker
 • Få brugt din kompost

Plant nyt, plant gammelt og plant meget

Trænger have til et frisk pust? Så er oktober en af de bedste måneder til at plante i. Dette gælder både helt nye planter, men også genplantning og deling af de planter du allerede har i haven som f.eks. stauder og frugtbuske.

Før du kommer for godt i gang med beplantningen, er det en god ide at sørge for, at bedet er renset for det værste ukrudt. Herefter er der næsten ingen grænser for hvad du kan plante, og ikke mindst genplante, i din have når kalenderen viser oktober.

Hvis du ikke allerede i september, fik plantet stedsegrønne plante, ordnet løglægningen og delt dine stauder, så er der stadig fin mulighed for at nå det i år. Som tommelfingerregel skal dette gøres inden jordtemperaturen kommer under 8 grader, hvilket i et typisk dansk efterårsvejr sker slut oktober.

Oktober måned er også højsæson, når det kommer til plantning og flytning af træer og buske. Her kan der være tale om alt lige fra at tage det første spadestik til, at få dit eget æbletræ i haven til at få ligusterhækken ind til naboen ordnet.

 • Flyt træer og buske der er placeret forkert i haven. Det er ofte en god idé at vente til planterne har smidt bladene
 • Spar penge og plant barrodsplanter frem for planter i potte. De er ofte lettere at få til at gro, hvis du planter dem kort efter løvfald
 • Plant så vidt mulig på tørvejrsdage, så de nyplantede planter ikke drukner i vand
 • Plant løvfældende hække og træer efter løvfald

Beskær og tynd ud i hække, planter og buske

I den første del af oktober bør beskæring af dine træer og frugtbuske, som går ind under kategorien “blødere”, stå højt på din liste. Hvis et træ eller en buske er en “bløder” betyder det, at det har en tidlig saftstigning om foråret. Og netop derfor skal beskæringen ikke ske senere end oktober på denne type træer og buske, da det vil give træet eller busken mere arbejde i forhold til at hele efter beskæringen. Bløderne omfatter blandet andet ahorn-, birk-, blomme- og kirsebærtræer samt solbær- og hindbærbuske.

Hvis du gerne vil optimere næste års udbytte på dine frugtbuske, bør du tynde ud i dem. Ved solbær, hindbær og ribs skal du fjerne frugtbærende grene og overskydende ny skud. Hvorimod du skal være mere nænsom ved din stikkelsbærbuske, hvor det kun er få gamle grene der skal fjernes. Hvis der stadig sidder frugter på træerne eller i buskene, skal du fjerne dem. Dette for at sikre at de ikke bliver en smittekilde for diverse sygdomme, som kan påvirke træet eller busken næste år.

Hvis du har nåletræer i haven, f.eks. en taks eller thuja, så er oktober tiden for årets sidste klipning af disse. Et lille ekstra hække tip er, at du skal sørge for at vand hække, nyplantet eller beskåret, grundigt selvom det regner, da de har meget bedre af en god gang ’målrettet’ vand end lidt sjasken her og der.

Gør græsplænen vinterklar

Drømmer du om den grønne græsplæne, som er fri for mos og andet ukrudt? Så er en god vinterklargøring et godt skridt i den rigtige retning. Du giver græsplænen, de bedst mulige vintervilkår, ved at lade årets sidste græsslåning ske før jordtemperaturen kommer under 6 grader. Det er nemlig den temperatur, hvor grænset stopper med at vokse og græsset skal helst ikke være for kort vinteren over. Derfor er det vigtigt, at du ikke klipper græsset helt kort, men lade det være en 4 til 5 cm langt.

 • For at forhindre svampesygdomme og mos i græsplænen, skal du rive de nedfaldne blade væk fra græsplænen
 • Efterårssåning er den lette genvej til en flot græsplæne

Samle frø fra dine sommerblomster

I løbet af oktober er der rig mulighed, for at indsamle frø fra dine sommerblomster. De bedste betingelser for indsamling af frø, får du på en solskinsdag efter duggen er forsvundet. Her er det simpelthen bare at komme ud i haven og få indsamlet frø fra alle de blomster (og andre planter) du gerne vil have ekstra af.

Indsamling af frø fra sommerblomster er ganske ligetil. Alt du skal gøre er at finde en beholder (f.eks. et kaffefilter eller en Tupperware boks), som skal bruges som frø fanger. Beholderen placeres under planten, som herefter gives et let slag, hvilket gør at frøene løsriver sig fra planten og falder ned i beholderen.

Før du pakker de indsamlede frø væk, skal du sikre dig at de er helt tørre. Det er ikke altid, at temperaturen i oktober tillader at tørre frø udenfor. Så hvis du er en ivrig frøsamler, kan du godt indstille dig på, at stuen bliver fyldt op med tallerkner og krukker, når frøene skal tørres. Det er vigtigt at frøene tørres et luftigt sted, hvor de ikke står i direkte sollys.

 • Hvis du selv høster frø, får du fornøjelse af at følge hele livscyklussen; fra frø til blomst tilbage til frø
 • Frø du selv høster spirer bare bedre end butiks købte; planterne tilpasser sig nemlig løbende din have (lokation, jordtype med mere)
 • Du er sikre på at du kan få lige præcis de sorter som du ønsker i din have. Ingen risiko for at dine favoritter er væk fra butikshylden

Klargør havedammen til kulden

Når november nærmer sig er det ofte ensbetydende med, at frosten er lige om hjørnet. Derfor er det nu, at pumpen skal op af havedammen, så den ikke tager skade af kulden hen over vinteren. I visse tilfælde kan du godt lade pumpe overvintre i havedammen. Det kræver dog, at din havedam har en vis dybde og at din pumpe er egnet til det. Hvis du har fisk i havedammen skal du huske at der skal være en våge i isen, hvis havedammen fryser til.

Hvis du gerne vil undgå (alt for mange) alger næste sæson, og generelt give din havedam en god forårsstart, så er det nu du skal i gang. I løbet af sommeren og efteråret er blade og andet nedfald samt visne vandplanter faldet til bunds i havedammen. Det betyder at der er opbygget et næringsoverskud af organiske materiale i dammen. Nedbrydningen af dette “stjæler” ilten i vandet. Hvis der er meget nedfald og organisk materiale på bunden, når havedammen “vinterlukkes”, forøges risikoen for iltmangel og forøger produktion af sumpgasser. Når foråret rammer og temperaturerne stiger, vil der være en overflod af næring i vandet og da bassinets planter ikke er begyndt, at optage næring endnu vil det betyde en kraftig vækst af alger.

Du kan forhindre, at en del af bladene og andet nedfald kommer i havedammen ved at spænde et løvnet udover den. Løvnettet skal løbende renset og kan fjernes når træer og buske har smidt de sidste blade. Derudover kan du med fordel fjerne slam og andet smuds fra havedammens bund med et finmasket net eller en bassinstøvsuger.

 • Frostfølsomme planter skal op af havedammen og gemmes væk hen over vinteren
 • En luftpumpe kan hjælpe med at holde iltniveauet oppe om vinteren
 • Fjern løbende blade og andet nedfald for at forebygge et evt. næringsoverskud, som kan lede til forøget algevækst i foråret

Ryd drivhuset og gør det rent

Som med så mange andre ting i haven, så skal drivhuset også gøres vinterklar. Første skridt til at få et tiptop drivhus til næste sommer er, at få tyndet godt ud i dine planter. Dette indebærer at du rydder drivhuset for visne, udtjente og ikke mindst uønskede planter. Når der er blevet tyndet ud i planterne, skal du have gang i skuresvampen. Vi anbefaler at du kommer godt rundt i alle hjørne og kroge med kalk- og algefjerne (husk at skylle grundigt efter med rent vand).

Hovedformålet med oprydningen er at gøre plads til næste sæsons planter. I samme ombæring kan du med fordel gør drivhuset mere brugbar hen over vinteren. Få indrettet dit drivhus med møbler, tæpper og lidt lys, for så er der ingen grundt til, at du ikke kan side og nyde haven vinteren over. Det kan anbefales at medbringe en god bog og en kop varm kaffe eller kakao, når drivhuset skal benyttes om vinteren.

 • Fjernede planter fra drivhuset er perfekte til din kompost
 • Smid gerne kaffegrums og teblade mellem planterne, da det hjælper med at holde dræbersneglene væk (de kan ikke lide koffein)

Få styr på dine sarte planter og krukker

I oktober begynder risikoen for nattefrost så småt at stige. Derfor skal du i gang med at frostsikre dine sarte planter og krukker. En frostsikre kan være alt fra at lave et vinterdække til flytning af planterne til krukker, drivhuset eller udestuen til opgravning og opbevaring indendørs. Hvilken type af frostsikring, du skal i gang med afhænger helt af hvilke planter du har i haven.

Et vinterdække er løsningen til de ikke alt for sarte planter, hvor der ikke er et absolut behov for at flytte planterne ind i drivhuset eller stuen. Et vinterdække kan f.eks. benyttes til at beskytte hortensiaer, mammutblad og hvis du har nogle dyre eller flotte buske eller små træer, som du er ekstra bekymre for. Der er mange typer af vinterdække at vælge i mellem, og det kan være en videnskab i sig selv at få valgt det rigtige til dine planter. Nogle af de mest populære vinterdække er:

 • Kompost, havens blade og andet nedfald (f.eks. grangrene)
 • Tæpper, fiberdug og insektnet
 • Plastfolie (det du bruger til overdækning ved f.eks. malerarbejde)
 • Halmmåtte og sækkelærred
Opklodsning, drivhus eller stuen

Har du krukker stående i haven vinteren over, kan du med fordel klodse dem et par cm op. Herved undergår du, at de slår revner og flækker. Opklodsningen klares nemt med en flise eller et par stykker træ, så længe krukker ikke står direkte på jorden bør det være fint.

Hvis der er planter i krukkerne, der har behov for at komme væk fra kulden, kan de opbevares i et isoleret drivhus, udhus eller på verandaen. En god tommelfingerregel er at planterne skal holdes let fugtige, så de ikke tørre fuldstændig ud hen over vinteren. Hvis det er de mere sarte planter vil en overvintring i drivhuset, eller andre steder med risiko for minus grade, kræve en smule opvarmning. De fleste planter skal gerne skal stå i en temperatur mellem 5 og 15 grader.

Skal planterne overvintre i huset, så sørg for at stille dem så lyst som muligt og gerne i husets køligste rum. Er stuen (eller andre opvarmede rum) den eneste mulighed, skal du allerede flytte planterne indenfor, mens vejret er lunt. Ved at klare flytning mens det er lunt hjælper du planterne med en mild overgang fra udeliv til indeliv.

Dahliaer, jordskokker, begonier og andre knoldplanter

Har du dahliaer, jordskokker, begonier eller andre sarte knoldplanter i haven, som ikke tåler frost, skal de vintersikre noget anderledes end andre planter. Når frosten har ramt, og ”svitset” toppen af knoldene, skal du have gravet dem op af jorden. Herefter skal de opbevares indendørs, eller som minimum frostfri, indtil frosten er væk, og de igen kan graves ned på deres vante plads i haven.

 • Klip stænglerne af 8-12 cm over knolden
 • Ryste jorden af og lad dem tørre på en avis i et par dage
 • Opbevar knoldene i en kasse med spagnum, høvlspåner eller tørt sand
 • Kassen stilles frostfrit og et sted med god luftcirkulation. Kassen må ikke dækkes til
 • Tjek dem løbende hen over vinteren

Når tiden kommer til at plante knoldene ud i haven igen, kan du med fordel, lade dem ligge i en spand med vand i 24 timer. Hvis du kommer for sent i gang med udplantningen, kan du give knoldene et ekstra boost ved at lægge dem i en kasse med pottemuld og vande let omkring dem.

Er du i tvivl om hvilken type vinterklargøring dine planter kræver? Så anbefaler vi altid, at du giver Google et besøg, bare for at være på den sikre side.

Få brugt din kompost

Hvis du har en god omgang hjemmelavet kompost klar til brug, så er der flere områder i haven, der vil have godt af sådan en omgang i oktober. Komposten kan f.eks. gøre stor gavn i rosenbedet, hvor et tyndt lag spredes ud (4-5 cm) eller under træer og buske, ved hække eller i dine skovbundsplante bede. Når komposten spredes ud, er det vigtigt at få tjekket den grundigt igennem for ukrudt. Det er ofte rødderne fra evt. ukrudtsplanter der skal fjernes inden spredning, så du ikke selv hjælper med at få det bredt rundt i haven.

 • Kompost giver et afbalanceret vandindhold i jorden
 • Kompost gør jordens struktur mere porøs, hvilket er med til at gavne en række mikroorganismer
 • Kompost er med til at give jord og planter ekstra næring. Hvor meget og hvilken type næring, der er i komposten, afhænger af hvad du har komposteret
 • Stik komposten om så fugten fordeles i hele bunken og omsætningen kan fortsætte på højtryk frem mod foråret

Hvis hele haven skal dækkes med kompost, gør du hurtigt et stort indhug i din hjemmelavede kompostbunke. Derfor er det et heldigt sammentræf, at oktober måned også giver god mulighed for at få fyldt den op igen. Alt fra nedfaldsblade til græstørv til lugeaffald gør sig godt i din kompost. Så ikke nok med, at komposten bliver fyldt igen, så får du også en pæn og nydelig vinterhave.

  kontakt os