Maj

1. Få has på ukrudtet

Lug ukrudtet i takt med, at det myldrer frem. Fjern blandt andet mælkebøtter, som blomstrer netop nu, og hold skvalderkålen i skak. Jo mere du er er over ukrudtet netop nu, jo nemmere en sommer får du.

2. Gød havens planter

I maj er havens planter i god vækst, og planterne må ikke mangle gødning. Har planterne særligt gule eller lyse blade, kan det skyldes mangel på gødning. Strø derfor 1-2 kilo NPK-gødning per 100 kvadratmeter på plænen, i køkkenhaven og over havens øvrige bede. Du kan spare gødningen ved at anvende 2-3 cm kompost omkring buske og træer samt veletablerede hække.

Roserne vil også elske lidt kompost omkring sig. Her kan du også vælge at bruge komposteret hestegødning. Om du vælger en økologisk gødning eller traditionel NPK skal bero på din egen holdning. Planterne er ligeglade.

Vi anbefaler, at du i krukker anvender en flydende, almindelig havegødning, der kan bruges til hele haven, samt mikronæring, da krukkeplanter har brug for mikronæringsstoffer.

3. Plant masser af planter

Jordtemperaturen er nu perfekt for de fleste planter, og det gælder om at få plantet de sidste planter i haven inden sommerens komme. Undgå tørre, blæsende og varme dage til udplantning, da planterne her har større fordampning. Sørg for at vande rigeligt - specielt i tørre perioder.

4. Luft ud og vand løs i drivhuset

Sørg for god udluftning i drivhuset, da planterne ellers får hedeslag. Undersøg evt. muligheden for automatiske vinduer, det giver den bedste udluftning. Supplér på varme dage med at lade døren stå åben.

Plant først dine nyindkøbte agurkeplanter ud i drivhuset, når nattemperaturen i drivhuset er over 15 grader. Ellers dør de.

5. Så på friland

Skal du så sarte, varmeelskende planter som græskar, squash, bønner og majs, kan du så dem direkte på friland allerede nu - HVIS du altså husker at dække de nysåede frø til med plastik, så de hurtigere får fat og vokser sig store. Alternativt til plastik kan du bruge fiberdug. Forvarm evt. jorden en uges tid forud for såningen. Er jorden for kold, rådner frøene og spirer aldrig frem.

6. Vand køkkenhaven

Er måneden tør, skal du vande i køkkenhaven. Tjek hver dag. Det er vigtigt, at jorden er fugtig, for så danner planterne væsentligt flere rødder. Et stort rodnet giver større planter og dermed bedre chancer for overlevelse i tørkeperioder.

7. Dæk med plastik

Er måneden tør, skal du vande i køkkenhaven. Tjek hver dag. Det er vigtigt, at jorden er fugtig, for så danner planterne væsentligt flere rødder. Et stort rodnet giver større planter og dermed bedre chancer for overlevelse i tørkeperioder.

8. Pas på frugttræerne

Nattefrost kan også give store skader på frugttræernes blomster. Hvis der er risiko for nattefrost, kan du oversprøjte dine frugttræer og andre sarte planter, fx grøntsager i køkkenhaven, med vand i en fin vandforstøver. Oversprøjtning kan klare 1-2 frostgrader.

9. Bekæmp bladlus

Bekæmp bladlusene, mens de endnu er små. I varme perioder begynder bladlusene at husere på friland, og så snart du får øje på dem, bør du gå i gang.

Brug insektsæbe fra planteskolen eller lav det selv med en teskefuld sulfo pr. en liter vand, hæld det i en blomsterspray og sprøjt det på over- og undersiden af de angrebne blade.

Alternativt kan du spule dine roser, eller hvor bladlusene nu er, med din havevandforstøver monteret på haveslangen med en kold, halvhård stråle. Pas på, strålen ikke bliver for kraftig.

10. Knib dine rododendron

Knib eller vrid visne blomster på rododendron af. Når du gør det tidligt, får du kraftigere vækst og flere blomster næste år. Gør det normalt kun, når planterne er små, og det er muligt at nå blomsterstandene.

    kontakt os