September

Det skal du lave i haven i September

1. Så Græs

I september er jorden særlig varm og fugtig. Det er et godt tidspunkt at så ny græsplæne.

2. Beskær hindbær og birke-, ahorn-, valnødde- og kirsebærtræer.

I september er det sidste frist for beskæring af disse træer. Beskær blommetræer efter høst. Skær de hindbærskud, som har båret hindbær, af helt nede ved jorden. Du kan stadig tage udløbere fra de kraftige jordbærplanter og plante dem på nye rækker. Så har du nye planter de næste to-tre år.

3. Høst æbler

Når æblerne let slipper, er det tid til plukning. Sorterne "Rød Ananas", "Guldborg" og "Discovery" er modne nu, og skal spises med det samme.

4. Plant nyt og del dine stauder

September er det ultimative plantetidspunkt for en lang række planter, fx stedsegrønne planter og løglægning. Få også nye planter ud af dine eksisterende stauder: grav ældre klumper op og del dem i mindre stykker med spaden. Et stor gammel blok af fx dagliljer kan sagtens blive til 5-7 nye, når du sikrer, at der er nogle friske vækstpunkter og skuddannelser, så planten kan skyde videre.

5. Så spinat og høst i år

Tilså overskydende jord i køkkenhaven med spinat og høst det senere på året.

6. Dæk sarte sommerblomster til

Statistisk set er der risiko for årets første nattefrost sidst på måneden på udsatte steder. Hav evt. plastik parat til overdækning af sarte sommerblomster om natten.

7. Saml og tør dine frø

Når frø modner på de planter, som du ønsker at formere til næste år, skal du samle frøene og lægge dem til tørre, inden du lægger dem i papirsposer.

8. Sæt græsklippehøjden op

Sidst i september sættes klippehøjden på græsplænen op til ca. tre cm. I oktober slås græsset normalt de sidste gange.

9. Fjern mest muligt ukrudt

Hvis du fjerner større samlinger af ukrudt nu, får du det meget lettere til foråret.

10. Saml æg fra dræbersnegle

Mindsk antallet af dræbersnegle i haven til næste sæson ved at samle dræbersnegleæg. Dræbersnegle lægger æg fra august til november, og en enkel snegl kan lægge op til 400 æg – på én sæson! Æggene er 3-4 mm lange og er mælkehvide eller orange på overfladen i begyndelsen, mens ældre æg ofte er gullige. Dræbersnegleæggene ligger ofte i klumper på 20-30 styk på jorden eller i små sprækker i jorden, under brædder og trærødder, i kompost- eller grenbunker eller i drivhuset, typisk under flamingokasser og krukker. Saml snegleæggene i en pose, bind knude på den og smid den i skraldespanden. Du kan også hælde kogende vand over dem.

    kontakt os