Med septembers indtog går vi hurtigt efteråret i møde – og med efteråret lige om hjørnet skal du i gang med den store efterårsklargøring af haven.
Mange af efterårs opgaver i haven går på, at få haven gjort klar til vinterhi, hvor den blandet andet skal kunne klare periode med nattefrost. Derudover er det også nu, du skal se frem mod foråret og gøre klar til hvordan din have skal se ud i den kommende sæson.
Efterårsklargøringen indebærer alt fra beskæring af træer og buske til efterårsklargøring af træværk, så det kan klare det våde danske vintervejr. Herunder finder du en oversigt over vores to-do liste når det kommer til efterårsklargøring af haven.
- Planlægning af næste sæsons have
- Græsplænen i efteråret
- Gør terrassen klar til efterårsvejret og stil havemøblerne til opbevaring
- Efterårs beskæring af træer og buske
- Frostsikre haven – Vandhaner, havedam, krukker og drivhus
- Og alle små tingene ved efterårsklargøring af haven
God arbejds- og læstelyst omkring efterårsklargøring af haven.
Planlægning af næste sæsons have
I løbet af efteråret og hen over vinteren skal du allerede til at planlægge og udføre nogle af de første opgaver for, at få haven klar til næste sæson. Allerede nu skal du overveje hvordan din have skal se ud – hvilke planter skal flyttes, skiftes ud, skal der rokkeres om i køkkenhaven og skal der laves et nyt bed? Det er bare nogle af de spørgsmål du bør stille dig selv i løbet af efteråret.
Et godt tip er at huske på at det ikke kun gælder om at have en flot og blomstrende haven om sommeren. Med lidt planlægning kan haven sagtens være flot og interessant allerede fra det tidlige forår til et godt stykke ind i efteråret.
Plant nyt og flyt gammelt rundt
I løbet af efteråret bør der komme masser af nye træer, buske, roser og forårsløg i jorden. Så længe jorden ikke er frossen, og der ikke er udsigt til hård nattefrost kan du stadig plante et hav af forskellige planter – alt lige fra løvfældende træer og buske til roser. I den kolde periode mellem sommeren og vinteren er jorden fugtig. Dette gør at planterne har optimale betingelser til at etablere nye rødder, så plant, plant og plant mere.
Det er også nu du har muligheden for at lave den store omrokering i haven. Langt de fleste planter kan snildt klare en flytning i efteråret. Så kom i gang med at få flyttet rundt, så du kan få en ”ny” og ”spændende” haven til næste sæson. Vi kender det fra os selv, hvis der hele tiden sker noget nyt, så er det bare lidt mere spændende at være i haven.
Som vi kender det fra landbruget, så har køkkenhaven også godt af at få flyttet rundt. Så kartoflerne ikke står det sammen sted flere år i træk. Hvis forskellige afgrøder står et nyt sted hvert eller hvert andet år, så bliver jorden ikke så udpint og derved mindske risikoen for diverse sygdomme – nogle afgrøder er hårdere ved jorden end andre, så sørge for at variere mellem dem de forskellige steder i køkkenhaven.
Græsplænen i efteråret
Græsplænen forsætter, som regel, med at gro stille og roligt indtil vi rammer slut oktober – alt afhængig af vejr og vind. Hos KASVI anbefaler vi at man heromkring giver græsplænen året sidst slåning. Her skal du helst ikke slå græsplænen kortere end 4-5 cm, da en kortere klipning kan skade rodnettet. Hvilket blandet kan betyde en øget risiko for mos og bar pletter i plænen.
Efter årets sidste græsklipning bør du give dine græsslåmaskine lidt kærlighed. En rengøring inkl. tømning af benzin tanken / aftagning af batteriet vil gøre underværker inden græsslåmaskinen stilles til vinteropbevaring.
En anden vigtig ting, at får gjort i forbindelse med efterårsklargøring af græsplænen, og for den sags skyld løbende hen over vinteren, er at holde den fri for diverse nedfald. Du skal gerne en tur rundt med riven eller løvsuger, så blade og andet nedfald fjernes fra græsplænen. Hvis du lader græsplænen være halv dækket til af blade med mere hen over vinteren giver du ikke den mulighed for, at få det lys og luft den har behov for. Og herved øges risikoen for græsplæne, hel- eller delvis, dør eller bliver udsat for et svampeangreb.
Gør terrassen klar til efterårsvejret og stil havemøblerne til opbevaring
Forhåbentlig har du nydt mange gode solskinstimer på terrassen i løbet af sommeren. Men nu er tiden kommet til, at få terrassen gjort klar til vinteren, så den er klar til næste somme. Både terrasser i fliser og i træ har godt af en efterårsklargøring, da de bliver mærket af vind og vejr.
Har du en flise terrasse er efterårsklargøringen simpel – her giver du den blot en gang fliserens, hvor knofedtet gør en stor del af arbejdet.
Er terrassen lavet af træ kræver den en smule mere arbejde. Første step er at få terrasse grundigt rengjort ved at fjerne rester af maling, olie m.fl.. Dette kan gøres med trærens eller skurebørste. Herefter skal træet have en ny overfladebehandling (f.eks. med olie) og evt. en gang efterfølgende maling. I samme ombære bør du udskifte rådne stykker træ.
Før du kan komme i gang med terrasse, står der sikkert en flok havemøbler i vejen. Før du sætter dem til opbevaring i skuret, så vask dem godt og grundigt – sørg for at de er tørre inden de sættes i skuret.
Algebehandling af terrasser, stier og skure
Trænger terrassen til mere end bare en rengøring pga. algeproblemer? Så er september den helt rigtige måned at give sig i kast med dette. Find en varm, og meget gerne overskyet dag og kom i gang med algebehandlingen.
Hvis stier, skure og andre flise og træ ’opstillinger’ i have også trænger til en algebehandling ligger det lige til højre benet også at få taget dem.
Hos KASVI er vi gerne behjælpelig med at få algebehandlet alle belægninger i din have – få et uforpligtende tilbud på 70707665 eller info@kasvi.dk.
Efterårs beskæring af træer og buske
Specielt i det tidlige efterår bør du finde beskæringssaksen frem, og få beskåret hovedparten af havens træer og buske. Det tidlige efterår er et godt tidspunkt, fordi planternes immunsystem stadig er godt kørende. Og derfor vil sårene efter en beskæring være hurtig til at lukke sig igen.
Vi anbefaler ofte til vores kunder, at de skal nyde blomstringen og vente med at klippe i buske og træer til afblomstringen er sket. Derved holdes der liv i haven længst muligt, og du kan nyde de flotte blomstrende buske til et godt stykke ind i efteråret.
En sen efterårsbeskæring, er for de fleste træer og buske, en ganske udmærket ide. For det første så har træer og buske smidt bladene, så det er nemmere at se hvad du laver. Derudover vil en sen efterårsbeskæring gøre, at planterne sætter nye og noget kraftigere skud til foråret. Herved kan du opnå en tættere og kraftigere plante, hvilket man ofte gerne vil have ved f.eks. hække.
Som altid er der selvfølgelig ikke en regel uden undtagelse, og derfor er det ikke alle træer og buske der har godt af en sen efterårsbeskæring.
- Hovedparten af stedsegrønne planter skal beskæres i maj til august
- Frostfølsomme buske som rose og sommerfuglebusk skal beskæres i april, eller når der ikke er risiko for frost
- Frugttræ og buske der let får svampesygdomme, hvis de beskæres om vinteren skal beskæres fra juli til september, når frugterne er plukket. Det er f.eks. kirsebær og blommetræer
- Træer og buske som går under kategorien ’blødere’ skal beskæres mellem juli og september. Blødere betyder, at planten taber meget saft når den beskæres
Frostsikre haven – vandhaner, havedam, krukker og drivhus
Hvis du ikke har frostsikrede vandhaner i haven, så skal du huske at få slukket for vandet før den første frost rammer. Risikoen for et sprængt rør eller vandhane er ikke til at spøge med. I hvert fald ikke konsekvenserne heraf, da du kan risikere alvorlige vandskader. Og i langt de fleste tilfælde vil en vandskade pga. ikke frostsikrede vandhaner i haven ikke blive dækket af forsikringen.
Skal fiskene i haven dammen overleve vinteren? Så skal du få styr på udstyr, vandet og rengøring i løbet af efteråret.
- Få lavet en grundrengøring af havedammen. Fjerne blade og andet nedfald, støvsug dammen så der ikke ligger (alt for meget) slam i bunden og skift en del af vandet (det anbefales at skifte op til 30 %)
- Mens du er i gang med rengøring, kan du også få styr på vandplanterne. Der er sikkert nogle der skal klippes ned eller helt fjernes
- Få kontrolleret det tekniske udstyr, så du er sikker på at du ikke støder ind i problemer hen over vinteren. Her skal du samtidig være opmærksom på, at du muligvis skal justere en eller flere indstillinger. F.eks. skal hastigheden skrues ned, hvis du lader filter systemet køre vinter over
- Når frosten for alvor sætter ind, skal du sørge for at holde en våge i isen. Her anbefaler vi at få sat et automatisk system op. Derved skal du ikke gå og tjekke op på havedammen hele tiden. Hvis du ikke får sikret en våge i isen, så kommer det hurtigt til at gå udover dine fisk
- Når temperaturen begynder at falde, skal du også tænke på fodringen af dine fisk. Der er relativ stor forskel på hvilken type foder dine fisk har godt af om sommeren og om vinteren
Lad dine krukker overnattet i et isoleret drivhus
Har du krukker fyldt med alverdens spændende planter? Så er der en god chance for at enten planterne eller selve krukkerne ikke kan klare frostvejr. Så få dem gjort rene og så dem indenfor indtil temperaturen igen er på den rigtige side af 0 grader.
Hvis du har et drivhus i haven, kan du med fordel opmagasinere dine krukker her. Og med en lille smule knofedt kan du rent faktisk sikre, at drivhuset forbliver frostfrit hele vinteren. Også uden, at du skal investere i f.eks. en varmeblæser eller el radiator.
Hvis vi går en mild vinter i møde, kan en ”indpakning” af drivhuset med plast og diverse måtter holde den første frost ude. Ved en enkelt eller to dage med nattefrost kan du holde temperaturen i det indpakkede drivhus oppe med en håndfuld stearinlys. Sikre dig dog, at der ingen brandfare er. Det skal nævnes, at dette kun er en løsning ved mild nattefrost og i en meget begrænset periode.
Hvis vi derimod har udsigt til en hård vinter, kan en isolering af drivhuset være en god løsning. Få fat i nogle isolering- eller flamingoplader, og sæt dem op på drivhuset flader. Lad dog toppe af drivhuset være ”åbent”, så der stadig kommer lyst ind. Ved sådan en løsning kan temperaturen i drivhuset ofte holdes oppe over frysepunktet – i hvert fald med minimal brug af varmekilder.
Og alle små tingene ved efterårsklargøring af haven
Selvom de ovenfor beskrevne opgaver allerede giver masser af se til i haven, så er der lidt mere du skal være opmærksom på ved efterårsklargøring af haven. Herunder finde en liste over diverse små ting du også bør overveje at give dig i kast:
- Slut året af med en grundig lugning. Det giver et forspring til foråret og når bladene er faldet af planterne, er det meget lettere at komme til
- Læg forårsløg ud, så de er klar til at give en farverig forårshave
- Høst frø og opbevar og tør dem hen over vinteren
- Saml æg fra dræbersnegle og mindsk antallet i haven til næste sæson
- Dæk sarte planter med f.eks. plastfolie eller kompost
Som du kan se, så er der nok at se til som haveejer når efterårsklargøringen af haven skal klares. Men som det er tilfældet med så meget andet, så er tiden givet godt ud da du i foråret vil få den tifoldig igen. Ikke nok med at du giver planterne de bedst overlevelsesbetingelser hen over vinter. Så giver en god efterårsklargøring dig også en mere farverig og frodig have i foråret. Og du slipper selvfølgelig også for at skulle få styr på alle efterårs hængepartier.
Kan du ikke helt finde tid nok til den store efterårsklargøring af haven? Så er du mere end velkommen til at få et uforpligtende tilbud herpå fra Kasvi – Du kan kontakte os i formularen herunder, på 70707665 eller info@kasvi.dk.