Augusts indtog er ensbetydende med at manges sommerferie så småt lakker mod enden. Derfor er tiden helt perfekt til at give haven den sidste store ferie omgang. Her i opslaget vil vi komme med vores anbefalinger til hvad du skal lave i haven i august – vi kommer både omkring eventuelle hængepartier fra sommeren, de årstids-korrekte have opgaver og hvordan du allerede nu kan begynde at forberede din have til næste år. Herunder får du et overblik med den obligatoriske ”det skal du lave i haven i august” to-do liste:
- Forbered haven til næste år
- Køkkenhaven i tre steps
- Klip hækken (igen) og beskær buske og træer
- Efterårsliv i blomsterne
- Anlæg eller ’genopliv’ græsplænen i august
- Drivhuset, plantesygdomme, skadedyr og alt det andet
Forbered haven til næste år
Selvom årets havesæson stadig køre på fuldt blus i august, så er tiden inden til de første overvejelser om hvordan haven skal se ud næste år. August er nemlig helt perfekt til at så de planter, som du gerne vil nyde godt af i haven til næste år. Planterne skal i jorden mens den stadig er varm.
Lav stiklinger i august
Med ønskerne til næste års have i baghovedet, ligger det lige til højrebenet også at kigge nærmere på de nuværende blomster og buske i din have. August måned egner sig godt til at lave stiklinger af dine pelargonier og lavendler. Så skal der flere blomster i haven eller skal buske blive tættere, så kom i gang med stiklingerne nu.
Forbered også haven til efteråret og overvintringen
I samme ombæring kan du så småt begynde at forberede haven på efteråret, og den efterfølgende overvintring. Du skal allerede nu tænke på at få f.eks. forårsblomstrende stauder i jorden. De skal nemlig plantes, mens jordtemperaturen stadig er høj. Derved kan rødderne nå at få fat inden kulden sætter ind, og derved har de en markant højere chance for at overleve vinteren.
Køkkenhaven i tre steps
I august er der stadig godt gang i køkkenhaven, så udbyttet heri er forhåbentlig stort. Men du skal også huske at overveje hvad der skal gemmes i fryseren og hvordan køkkenhaven skal forme sig næste år.
Køkkenhaven nu
Køkken burde i august bugne af kartofler, løg, gulerødder og mange andre lækre grøntsager og frugter. Så det gælder bare om at høste løs – gerne inden de forskellige grøntsager bliver alt for store, da smagen i ’overgroede’ grøntsager ofte forringes. Når de forskellige planter begynder at være tømte for grøntsager, kan du med fordel så salat, spinat og radiser på de ’tomme’ pladser. Med en såning af disse i begyndelsen af august, kan du nemlig nå at få en ekstra omgang hjemmegroede grøntsager senere på året – og der er bare noget ekstra lækkert ved hjemmegroende grøntsager.
Udnyt udbyttet hen over vinteren
Har køkkenhaven været en bragende succes? Så er det bare med at komme i gang med at gemme grøntsager, frugt og krydderurter væk, så de kan bruges hen over vinteren. Langt det meste fra køkkenhaven kan sagtens tåle en kortere tur i fryseren eller fadeburet. Ellers så egner mange af danskernes fortrukne grøntsager og frugter sig ganske udmærket til at blive syltet, lavet til saft, marmelade eller det lidt mere eksotiske udgave, chutney. August er også tidspunktet, hvor de resterende krydderurter bør høstes og lægges til tørre. Alternativ kan du hakke dem, fryse dem ned i isterninger og så ellers putte dem direkte i maden når f.eks. kødsovsen eller den sammenkogte ret skal piftes lidt op.
Få mere ud af køkkenhaven næste år
Vil du gerne have endnu mere ud af køkkenhaven næste år? Så kan du fra midt august plante nye jordbærplanter (eks. fra udløbere). Ved at gøre dette har du allerede taget første skridt til at optimere næste års udbytte. Nye jordbærplanter får hurtigt dannet nye rødder og vokset sig til standhaftige planter.
Når du planlægger næste års køkkenhaven, er det vigtig at have sædskiftet med i overvejelserne. Sædskifte betyder, at du bytter rundt på hvor f.eks. kartoflerne er placeret i køkkenhaven fra år til år. Med løbende sædskifter kan du forebygge sygdomme og skadedyr i dine afgrøder. Det er specielt kartofler, kål og ærter der nyder godt af at løbende blive rykket rundt i køkkenhaven.
August er også tidspunktet hvor du skal tage de løg op, der skal gemmes og genbruges næste år. Få taget løgene op og sørg for at få dem tørret godt – enten under åben himmel eller et halvtag, hvis august giver for meget regn. Herefter skal de opbevares tør og luftigt indtil de skal i jorden igen.
Klip hækken (igen) og beskær buske og træer
Trænger hækken til en tur med hækklipperen? Så er august et rigtig godt tidspunkt at klippe hækken. August er, for de fleste hæktyper, en af de mest velegnede måneder at klare hækklipningen på – dette både ved hække der skal klippes en eller to gang om året. Ved hække der skal klippes to gang om året, er det ofte en gang om foråret og igen i sensommeren – hvor august jo høre ind under.
I august er fugleungerne fløjet fra reden, så dem behøver du ikke være opmærksomme på med en august hækklipning. Derudover har hækken fint med tid til, at de nye skud modnes før kulden, sætter ind – og derved undgår du frostskader på hækken.
En del hæktyper kan, du med fordel, også vente med at klippe til frosten har ramt og hække derved er gået i dvale. En anden fordel ved en sensommer hækklipning er, at stedsegrønne hække helt eller delvis har smidt bladene. Det giver den store fordel, at du rent faktisk kan se hvad du går og laver. Når du alligevel er i gang med beskæringssaksen, kan du i samme ombæring gå haven igennem for buske og træer – langt de fleste af disse har godt af at få tyndet ud i grenene i løbet af august.
- Gran- og nåletræer beskæres, når blomsterne er visnet
- Frugttræerne som kirsebær, blommer og æbler beskæres og frugterne udtyndes
- Ahorn, birk og valnøddetræerne skal også gerne under kniven i august
- Når bærbuskene er tomme for bær, klippes gamle grene af helt nede ved jorden – det giver mange flere og forhåbentlig bedre bær næste år
- Beskær også eventuelle formklippede buske i haven i august
Ved beskæring af træer og buske i august giver du mulighed for, at ’sårene’ bedre kan nå at lukke sig og derved holde svampesygdomme væk. Det fleste træerne og buskene er stadig e vækst i august. Men væksten er ikke så kraftig som de er i foråret, hvilket blandet andet betyder, at de ’blødere’ mindre – og derved har lettere ikke skal bruges så meget energi på, at komme sig over en beskæring.
Efterårsliv i blomsterne
Vil du gerne have lidt ekstra liv i blomsterne i efteråret? Så kan du med en hjælpen hånd give dem et skub i den rigtig retning. Og forhåbentlig få dem til, at lave en lille genblomstring. Sommerblomster, som f.eks. kornvalmuer og ærteblomster, skal renses for visne blomster og blade. Så kan de med det rigtige vejr og vind blive ved med at blomstre et godt stykke tid ind i september.
Er roserne afblomstrede kan du klippe skuddene af – hvis der ikke er flere knopper på en gren, kan hele grenen fjernes. Efter afklipningen ser rosenbedet med det sammen bedre ud. Og med lidt held vil en del af roserne komme med et nyt hold blomster i løbet af efteråret.
Løvefod, storkenæb og andre stauder skal du klippe helt ned. Herefter skyder de hurtigt nye flotte grønne bladrosetter, som giver lidt ekstra liv i et ellers kedeligt bed. Alternativ kan du i valget af stauder vælge sent blomstrende varianter, såsom sankthansurt eller høstanemoner.
Anlæg eller ’genopliv’ græsplænen i august
Skal græsplænen omlægges eller har du måske bygget nyt hus, hvor græsplænen skal anlægges? Så er august et rigtig godt tidspunkt at startet på græsplænen – både hvis det er med en almindige såning af græsfrø eller du skal have gang i rullegræsset. Forarbejdet til begge typer er det samme – rens jorden for store sten, rødder og ukrudt og få derefter lagt et cirka 30 cm lag helt plan og jævn muldjord. Herefter skal græsset sås eller ligges.
I august måned er muligheden der også for at ’genoplive’ den halv gule og slatne græsplæne. Hvis vejrudsigten ikke siger alt for meget solskin og der er lidt fugtig i jorden, så har græsplænen godt af en gang gødning. Samtidig med gødningen kan du med fordel efterså bare pletter i græsplænen.
Hvis du har en meget ujævn græsplæne, vil en gang topdressing af græsplæne med garanti gøre underværker. Samtidig kan du stikke mælkebøtterne i græsplænen, så er du sikret en flot, grøn og tæt plænen til næste sommer.
Drivhuset, plantesygdomme, skadedyr og alt det andet
Som du sikkert har læst dig frem til, er der nok at tage sig til i haven i august. Herunder har vi samlet en liste over en række hurtigt ’august råd til haven’, som du bør have med i baghovedet.
- Sørg, ligesom resten af sommeren, for at få luftet godt ud i drivhuset
- Fjerne overflødige blade fra tomatplanterne i drivhuset, så de kan slikke sol
- Husk at f.eks. asier og drueagurker bare er mere lære når de er små
- Fjern frugt fra jorden, så sygdomme og skadedyr ikke forbliver ved træ og buske
- Klip toppen af kartoflerne, hvis de angribes af kartoffelskimmel
- Bladlus er en af de værste smittebærere af virussygdomme i f.eks. dahliaer. Så bekæmp dem med det sammen med vand og insektsæbe
- Klip visne roser af og husk at vande dem godt – tørstige roser, får lettere sygdom
- Lav flotte og inspirerende potter og krukke med efterårsblomstrende planter, kombiner dem evt. med tidlige forårsløg
- Tynd ud i beplantningen i haven dammen, hvis det tager for meget af lyset. Både planter og dyr skal have en del lys for at have optimale forhold i havedammen
- Hold alger i havedammen nede med et godt filtre og forskellige medikamenter
- Sørg for at vande haven i de tørreste perioder. Ikke kun i august men hen over hele sommeren
Så hvad venter du på? Fat haveredskaberne og kom ud og nyd det, forhåbentlig, gode august vejr i haven, mens du ordner sommerens sidste opgaver i haven. Vil du heller have lidt ekstra tid med ungerne, til andre projekter eller er have arbejde bare ikke dig. Så er du selvfølgelig mere end velkommen til at kontakt os. Hos Kasvi kan vi klare alt i haven lige fra klipningen af hækken til efterårs oprydningen til anlægsprojekter. Du kan kontakt os i kontaktformularen herunder, på 70707665 eller info@kasvi.dk.